Få av oss som varit med ett tag har glömt historien om Metallica versus Napster. Numera har Metallica lagt kriget mot piratkopierare på hyllan och konstaterat att det inte går att göra något åt det. Iron Maiden studerade statistik och noterade att deras skivor piratkopierades väldigt aktivt i Sydamerika, varpå man valde att lösa det här genom att helt enkelt börja turnera i länderna.
På analysfirman Musicmetric har man konstaterat att det går att se på piratkopiering på två sätt; antingen säger man att ”i de här länderna piratkopieras vår musik, vi borde göra något åt det” – eller så gör man som Iron Maiden och säger att ”i de här länderna är vi populära, hit åker vi och spelar”.
Försäljningen av CD-skivor har dalat i åratal nu, och det lär knappast ändras i framtiden. Vem vill betala en mindre förmögenhet för skivor, när det finns så många populära alternativ – Spotify, iTunes, piratkopiering och så vidare. Skivbutiker dör som flugor, och skivbolagen gråter krokodiltårar när de inser att deras bransch har blivit förlegad.
Det är naturligtvis lätt att se piratkopieringen av skivor som direkta förluster för artister och framför allt skivbolag. Fast som vi vet är sådana ekonomiska uträkningar sällan verklighetsförankrade.
Pirater är också fans
Man kan naturligtvis inte hävda att alla som laddat ner en skiva, hade köpt den om det inte gått att ladda ner den. Däremot kan man vara säker på att personen som piratladdat skivan har ett intresse för bandet. Och det är just detta faktum som Iron Maiden har tagit fasta på.
När banden såg statistik på att deras skivor tankades ordentligt i Sydamerika, utgick man från att sydamerikaner gillade musiken. En annan variabel man tittade på var att bandet hade många Twitter-följare i sydamerikanska länder. Sålunda har Iron Maiden gjort många spelningar i länderna. Under hösten 2013 spelade man i Brasilien, Mexiko, Argentina, Paraguay och Chile.
Resultatet var över förväntan. Live-konserter och t-shirts går inte att ladda ner gratis från The Pirate Bay, så bara deras spelning i São Paulo drog in cirka 16 miljoner kronor. Det är betydligt mer pengar än vad man tjänat på att sälja skivor.
Själva konceptet skivor är nog på utgående. Att lägga tid, pengar och energi på att jaga personer som laddar ner skivor från piratsajter verkar rätt meningslöst för enskilda artister. Skivbolagen kommer säkert att fortsätta med det tills de är utdöda, men för artister lär intäktskällorna fortsätta att ändras.